Guds namn: Al-Ghaffâr

Allah framhäver det som är gott och vackert och döljer det som är dåligt och motbjudande. Ånger är insikten om det frånstötande i synden, både i förhållande till oss själva och andra. Det leder till en vilja att ändra det som är motbjudande eller åtminstone dölja det.

Allah är den som godtar ånger och förlåter. När man har stört harmonin i sitt inre eller i sin omgivning, och efter att ha insett detta ber Gud om hjälp att inte göra det igen, om man gråtande, med en känsla av skam, ber Gud, al-Ghaffâr, om förlåtelse, förlåter Han och förvandlar kanske till och med synden till en god handling. En syndare är som en stackare som har ramlat ner i en kloak. Vad är det första han måste göra? Han kan inte möta andra i det tillstånd han befinner sig, och han står inte heller ut med sig själv. Han måste tvätta sig och göra sig ren, såvida han inte är galen och inte själv märker sitt anstötliga tillstånd. Vattnet och tvålen som rengör det inre är ånger. Ve dem som inte ser eller känner lukten av den orena stank som fyller deras inre!

Ånger är någonting mellan varje individ och Gud. Ingen annan behöver höra, den behöver inte ens uttalas. Gud vet vad som far genom hjärtat. Ånger måste följas av den fasta avsikten att aldrig mer utföra den syndiga handlingen. Tecknet på att din ånger har godtagits och att du har blivit förlåten av Gud, Den Förlåtande, al-Ghaffâr, är att Han inte kommer att låta dig göra om synden igen.

’Abd al-Ghaffâr är den tjänare som har getts förmåga att förlåta ett misstag, att inför andra bortse från och dölja någons brister och av medkänsla betrakta ett fel som om det inte vore fel. Detta gör han i de fall då Gud, den Förlåtande, redan har förlåtit.

Guds sändebud, Guds fred och välsignelse vare med honom, sade: ”Den som förlåter och döljer en annan människas synder kommer Gud förlåta och dölja hennes synder på Uppståndelsens dag.”

[Roten gh-f-r har följande betydelser i klassisk arabiska:

att övertäcka, att beslöja, att dölja, att gömma

att förlåta, benåda, ställa till rätta

att täcka någonting för att skydda det mot smuts

Namnet al-Ghaffâr finns i Koranen, se sura 40:3.]