Fråga: ”Hur skall jag berätta för mina föräldrar att jag blivit muslim?”

Det finns inget allmänt svar på denna fråga. Det beror på din relation till dina föräldrar och deras personligheter och värderingar. Alla faktorer måste beaktas när man beslutar om eller när man skall berätta om sin konvertering. Detta är allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig i ditt beslut:

  1. Be Gud om vägledning och hjälp:

Bönen är den troendes starkaste vapen. Med hjälp av bönen överkommer vi svårigheter och förlitar oss på Gud som vet och ser allt. Be till Gud att Han vägleder dig i din relation till dina föräldrar, att Han underlättar och gör din tro till en glädjekälla även för dem.

  • Utvärdera situationen:

Är dina föräldrar vänliga och toleranta kanske det är läge att berätta för dem. I annat fall kan man skjuta upp det till en mer lämplig tidpunkt i framtiden. Var vis i ditt val av plats och tidpunkt. Ha tålamod och visa tro genom handling.

  • Barmhärtighet och kärlek:

Dina föräldrar är värda din kärlek och din barmhärtighet oavsett deras reaktion. Försök alltid visa respekt, god karaktär och lugn. Kärleksfulla handlingar leder till värme och resulterar i ett godkännande.

  • Förmedla budskapet:

Alla föräldrar vill deras barn det allra bästa. Dina föräldrar kanske fruktar Islam på grund av okunskap. Det är naturligt att vara rädd för det okända. Islam kan även utmålas som ett hot i media. Det leder till att dina föräldrar kanske tror att de skall förlora dig till det okända. Du bör visa att du inte skall bli någon annan eller att du skall lämna dem. Tala från hjärtat och förklara ditt val. Förmedla troskärnan: Tron på en Gud, Profeterna och det tillkommande livet. Troskärnan är universell och allmän kunskap som förenar de tre monoteistiska religionerna. Detta klargör Islam rena och okomplicerade dogmer.