”Nu får du hjälpa mig… I surrender!” Malin från Göteborg

Malins liv fick en tvär vändning när hennes äktenskap kraschade och en midsommar stod hon på altanen och bad Gud om vägledning.

Hon kunde aldrig gissat att vägledningen skulle komma i form av en man som visade henne Islam.

”Jag kan ju inte be om vägledning och hjälp och sen inte lyssna när jag får ett tydligt svar. Det funkar ju inte!”

Malin

Jag ger upp. Hjälp mig

Malin stod på sin altan på midsommarafton. Skilsmässan var ett faktum. Hon hade under en lång tid förberett sig på en eventuell separation men hoppades inte det skulle hända. Planerna gick i kras. De skulle bilda familj tillsammans, följa barnens utveckling, se dem ta studenten, gifta sig och skaffar egna familjer. Vart skulle livet nu bära? Vad hade Gud planerat för henne?

– På midsommar stod jag och tittade upp mot himlen och sa: ”Jag vet inte vem Du är och jag vet inte vart jag är på väg men nu behöver jag Din hjälp. Visa mig vägen! I surrender, berättar Malin med ett leende på läpparna. Hon skulle knappa två veckor efter träffa en man som skulle förklara att islam betyder just I surrender.

Svaret från ovan kunde inte vara mer tydligt för Malin. Det var som om Gud sade: Islam är vägen, är du beredd att ta den?

– Jag kan ju inte be om vägledning och hjälp och sedan inte lyssna när jag får ett så tydligt svar. Det funkar ju inte, säger Malin med glimten i ögat.

Efter första träffen med den muslimska mannen gick allting väldigt snabbt och Malins nyfikenhet tog över. Malin beskriver sig själv som en sökande person som alltid haft en Gudsrelation men inte riktigt vetat hur allt hänger ihop. Hon är utbildad naprapat och har arbetat med healing men hon har alltid saknat det som förenar alla ting. Detta förändrades med Islam.

– Någonstans har jag alltid tänkt att allt är ett, att allt hör ihop och att det finns en Enhet som ligger bakom allting. Den enheten har jag alltid sökt. Jag har under hela mitt liv känt mig beskyddad och vägledd.

Det visade sig att mannen som Malin hade träffat var det bästa som kunde hända henne. Han visade henne islam och öppnade hennes ögon för Allah, Sanningen.

– Vi tog en fika och sedan har vi aldrig slutat fika. Allt kändes så rätt från början.

Ett tag efter deras första träff gifte dem sig. Malin konverterade men det var inte bara hennes man som hjälpte henne att finna vägledning, Malin hjälpte också honom att närma sig Allah genom hennes ständiga frågor och funderingar kring Islam.

– Det var väldigt tydligt för mig att det var sänt från ovan. Det kändes skönt att få veta att det finns någon som har en plan för mig, och jag inte behöver ha kontroll hela tiden. Jag kan släppa taget och överlåta mig själv.

Malin är uppvuxen i en ganska strikt kristen miljö men känner att hon har haft svårt att be till Jesus om skydd. Hon har alltid känt att hon haft en direktkontakt med Gud och därför kan be till Honom istället. Hennes familj har till största delen tagit avstånd från henne och hennes man. Vissa familjemedlemmar vill inte träffa dem alls.

– Det har funnits ett stort motstånd. Det har varit tufft med familjen men jag tänker att allt sker av en anledning. Det är dock svårt att inte bli accepterad av sin närmsta familj.

Malin har tre barn. De yngsta bor tillsammans med sin pappa och de accepterar hennes val att konvertera till Islam. De har tidigare gått i en mångkulturell skola och har vänner som är muslimer. Det är en av anledningarna till att de har varit så accepterande, tror Malin. När Malins äldsta dotter kom hem från en resa till Kina bodde hon med Malin och hennes man. Dottern mediterade mycket och utövade yoga samtidigt som hon ställde frågor om islam som både Malin och hennes man svarade på. När ramadan närmade sig ville dottern fasta tillsammans med Malin och hennes man.

– När det var tre dagar kvar på ramadan satt jag och min dotter tillsammans i bilen och hon berättade att hon ville säga trosbekännelsen. Malin ler och har tårar i ögonen.

– Två månader senare satte hon på sig slöjan och åkte till Skottland för att studera. Där hjälper hon nu till på en eftermiddagsskola och lär barn att förstå den heliga koranen.

Råd från Malin:

– Lyssna inte så mycket på vad människor säger. Alla har egna ideér om tillvaron.

– Fokusera på ditt hjärta och tänk inte för mycket på alla småsaker som alla säger att du måste göra.

– Be Allah om hjälp. Överlåt dig till Honom.

– Det tar tid att gå hela vägen. Ge dig själv tid och ha tålamod.