Den andliga vägen och inre rening

Vår relation till Allah 

Vi tror att Han, den Högste, har föreskrivit uppriktighet [ikhlas] för oss, vilket innebär att viga all vår tillbedjan till Honom. Han har också ålagt oss att visa vördnad för de symboler Han upphöjt [sha’air]

Han har uppmanat oss att vända oss till Honom med alla våra behov och att förlita oss på Honom i alla våra angelägenheter. Han har tillåtit oss att använda de medel som finns till hands i enlighet med den Allsmäktiges regler som klargjorts genom Sändebudens budskap.

Vår relation till skapelsen

Genom vår tro ser vi alla troende som våra syskon. Vi önskar dem det vi önskar oss själva. Vi visar godhet mot våra föräldrar, upprätthåller släktskapsband och behandlar våra grannar på bästa sätt. Vi visar dem alla barmhärtighet och vi hjälps åt för att upphöja Allahs, den Allsmäktiges, ord. Vi visar barmhärtighet för de yngre, vördnadsfull respekt för de äldre och är medvetna om den lärdes rätt till respekt. Vi avhåller oss från att skada dem, deras egendom eller ära med våra händer, tungor eller hjärtan, utom i rättsligen föreskrivna fall. 

Allah, den högste, har ålagt oss att vara lojala mot dem som är lojala mot Honom och visa fiendskap gentemot dem som visat Honom fiendskap, samtidigt som vi gör vårt yttersta för deras vägledning. Vi skyddar även dem, deras liv och ära från våra händer och tungor, oavsett om personen tillhör vår tro eller inte, utom i rättsligen föreskrivna fall. 

Vår relation till oss själva 

Han har uppmanat oss att fostra oss själva, våra barn och familjer i enlighet med profeternas moraliska karaktär och förhållningssätt, för att vördnaden för Gud, Sanningen, den Högste, och Hans religion ska bli fast förankrad i våra hjärtan. Vi ser inte ner på någon av Guds tjänare, tvärtom försöker vi gagnas av alla som kan hjälpa oss i vår tro och vårt världsliga liv, samtidigt som vi värnar om vår religion i det inre och yttre.  

Vi tror att Han, den Högste, har ålagt oss att rena vårt inre i enlighet med det profetiska exemplet, att rannsaka och ställa oss själva till svars, och att sträva efter ökad kunskap.

Vi bör inte förledas av makt eller rikedom och inte heller känna förtvivlan i fattigdom och prövning. Vi bör inte vara omåttliga i vår sömn eller vårt intag av mat och dryck. Vi bör känna till var våra pengar kommer ifrån och hur de kan användas så att de gläder Allah, den Högste. Vi bör minnas och tacka Honom ofta och ständigt eftersträva fullkomlighet i vår Gudsdyrkan.

Vi tror att sann frihet bara kan uppnås genom att rätta sig efter det som Allah har föreskrivit och lagstiftat. Detta överensstämmer med vår ursprungliga natur och att avvika från detta innebär att förslavas av sitt lägre jag och att fördärva den mänskliga naturen. 

Må Guds frid och välsignelser vara med vår mästare Muhammed, hans familj och följeslagare.