Guds egenskaper

Vi tror att:  ”Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt” och att Han besitter all fullkomlighet. Han är fri från alla brister och högt upphöjd över tid och rum. Inget i skapelsen liknar Honom och inga riktningar begränsar Honom. Han påverkas inte av något.

Han karaktäriseras av alla de egenskaper Han nämnt om sig själv, på det sätt Han uttryckt och med den betydelse Han avsett. 

Han är nära allting som existerar genom Sin kunskap och förmåga utan att närheten går att mäta. Han är närmare människan än hennes egen halspulsåder. Han vakar över och bevittnar allt, varken slummer eller sömn överraskar Honom. Han, den Högste, är allsmäktig och allvetande. 

Allt finns genom Guds, den Högstes, vilja och Han styr alla händelser. Det Han vill sker, och det Han inte vill sker inte. 

Han, den Högste, beskrivs i versen: ”Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt.” [al-Shura:11]

Till Hans egenskaper hör talet. Den heliga Koranen som uppenbarades till Hans Profet och Sändebud Muhammed, må Guds frid och välsignelser vara med honom, och övriga uppenbarade skrifter, består av Guds eviga tal som varken har början eller slut.

Han, stor är Han i Sin härlighet, är alltings Skapare. Han är försörjaren och Han planerar och handlar i skapelsen som Han vill. 

Han, den Högste, är vis i sina handlingar och Hans beslut är rättvisa. Av ren generositet och frikostighet belönar Han de som lyder Honom och Han straffar dem som syndar i enlighet med Sin visdom och rättvisa. Han har ålagt oss att lyda Honom genom de budskap som Han har låtit profeterna förmedla, Guds frid vara med dem. 

Vi är förvissade om att Allah, den Högste, bedömer alla handlingar och att ingen annan än Han har rätt att döma i någon fråga som rör skapelsens angelägenheter.